اصطلاحات رایج در حمل و نقل بین المللی و کشتیرانی شماره 2

اصطلاحات رایج در حمل و نقل بین المللی و کشتیرانی شماره 2

FPA :

 بیمه بدون تعهد جبران خسارت ویژه

Feeder service :

خدمات مکمل حمل و نقل بین المللی از یک مبدا داخلی یا بندر فرعی به بندرگاه اصلی و محل استقرار کشتی یا از خطوط فرعی به خط اصلی.

FIATA :

 انجمن بین المللی حمل و نقل بین المللی

FIATA B/L :

بارنامه حمل مرکب چند وجهی فیاتا مهم‌ترین سندی است که فیاتا در اختیار اعضای خود قرار داده است. این بارنامه تنها سندی است که به دلیل تطبیق شرایط آن با مقررات متحدالشکل اسناد حمل ترکیبی اتاق بازرگانی بین‌المللی مورد تایید این اتاق قرار گرفته است. بارنامه حمل مرکب چند وجهی فیاتا سندی است قابل معامله و دال بر تحویل کالا و حمل آن با استفاده از وسایل مختلف حمل از مبدأ تا مقصد.

 :Freight charge

زمانی که حمل با فروشنده است و بخواهید از کرایه حمل کالایی با خبر شوید، می‌توانید از فروشنده خود بخواهید که FREIGHT CHARGES  را به شما اعلام کند، تا بفهمید کرایه حمل به چه صورت می باشد.

Floating policy :

"قراردادهای شناور"- در این حالت بیمه‌گذار ارزش تقریبی محموله ها در مدت قرارداد را اعلام نموده و حق بیمه کل قرارداد مشخص می‌شود. بیمه‌گذار در این حالت موظف است حق بیمه قرارداد را پرداخت و حمل های انجام شده را برای کسر از ارزش بیمه شده اعلام نماید تا جایی که ارزش کالای بیمه شده به صفر برسد.

Forwarding agent :

واسطه بین تامین کنندگان، خریداران و شرکت حمل و نقل بین المللی

 :Gross weight

در Gross weightوزن ناخالص برای شرکت های حمل و نقل بین المللی بسیار مهم است. زیرا باید طوری محموله را در وسیله حمل بارگیری نمایند، که تعادل وسیله نقلیه در مسیر حفظ شود.

Harbour dues :

مالیات هایی که برای استفاده از امکانات بندر استفاده می‌شود.

Heavy lift charges :

 کرایه‌ی حمل خطوط کشتیرانی (حمل و نقل بین المللی) با نوع کالا و کانتینر نیز تغییر می‌کند. کالا یا کانتینر سنگین

 (Heavy lift)، تجهیزات و تکنیک خاصی برای تخلیه و بارگیری می‌طلبد که بر هزینه‌های حمل و نقل بین المللی و درنتیجه کرایه می‌افزاید.

Hold :

فضای ذخیره سازی زیر عرشه کشتی های تجاری که در آن محموله جهت حمل و نقل بین المللی ذخیره می شود.

IMO (previously IMCO) :

سازمان تخصصی ملل متحد است که مسئولیت اقدامات برای بهبود ایمنی و تامین امنیت حمل و نقل بین المللی و جلوگیری از آلودگی دریایی توسط کشتی ها را بعهده دارد.

 :HS Code

"کد کالا"- یک سیستم کدگذاری استاندارد شده بین المللی برای کالا است. دارای ۸ رقم می‌باشد و دارای اهمیت زیادی برای ترخیص صادراتی و ترخیص وارداتی حمل و نقل بین المللی است. به هر کالا یک کد داده شده است و توصیفی اجمالی از آن کالا را در بر دارد تا کشورها بتوانند کالاهای وارد شده و صادر شده را به خوبی کنترل نمایند و حقوق ورودی گمرکی نیز به درستی اخذ شود و همچنین آمار و اطلاعات استخراجی صحیح تر به دست آید.

Incoterms :

شرایط تجاری حمل و نقل بین المللی

 :Invoice

بعد از فروش کالا به خریدار، باید صورتحساب روی سربرگ فروشنده صادر گردد و دارای مشخصات دقیق کالا باشد از قبیل: نام کالا، مشخصات فنی، وزن کالا، قیمت واحد، قیمت کل، شماره اعتبار اسنادی و... البته بنا به درخواست خریدار، صادرکنندگان صورتحساب به دلایلی قیمت های غیر واقعی را در صورتحساب ها درج می‌نهند تا صاحبین کالا در گمرک کشور خود حقوق ورودی کمتری پرداخت نمایند یا مشخصات کالا را غیر واقعی می‌زنند تا شامل تعرفه گمرکی کمتری شود.

Jettison :

به عمل به دریا ریختن کالا به منظور سبک سازی کشتی توسط ناخدا اطلاق می‌گردد تا از بروز خطرات بیشتری که ممکن است کشتی و کالای آن را برای حمل و نقل بین المللی تهدید نماید جلوگیری کند.

Lay-day :

زمان مجاز برای تخلیه / بارگیری یک کشتی

LCL :

(کم‌تر از یک کانتنیر) به کانتینری گفته می‌شود که کالاهای چند صاحب کالا جهت حمل و نقل بین المللی درآن تجمیع شده است.

Legalized invoice :

 تایید رسمی و قانونی گواهی مبدا یا فاکتور توسط کنسولگری مربوط به کشور خریدار در کشور فروشنده جهت حمل و نقل بین المللی می‌باشد.

Letter of credit :

قراردادی است که به موجب آن بانك گشایش‌ کننده اعتبار متعهد مي‌شود كه به دستور و به حساب خريدار كالا پس از دريافت مدارك معين (اسناد حمل و نقل بین المللی)، وجه كالا را به حساب بانک پرداخت‌کننده که نماینده فروشنده است واریز کند و به این ترتیب انجام مبادلات و معاملات حمل و نقل بین ‌المللی تسهیل می‌شود. اعتبار اسنادی را به اختصار LC نیز می‌گویند.

Lift-van :

جعبه های ساخته شده از چوب جهت حمل و نقل بین المللی کالا، که امروزه کانتینر بدلیل مقرون به صرفه بودن و جنس فلزی و سایز مناسب جهت حمل و نقل بین المللی جایگزین آن ها شده است.

(Letter of Intent)  : LOI

 به اختصار LOI سندی است که از طرف خریدار و به نفع فروشنده صادر می‌شود و بیانگر این مطلب است که مشتری دقیقا چه کالایی را نیاز دارد و می‌خواهد آن را تحت چه شرایط، قیمت و نحوه پرداختی، خریداری نماید. با استفاده از این نامه فروشنده به درستی در می‌یابد که باید در فروش کالا به مشتری چه مواردی را مدنظر قرار دهد لذا LOI سند الزامی در مذاکرات تجاری و حمل و نقل بین المللی است اما تعهدی را برای طرفین ایجاد نمی نماید.

Longshoreman :

کارگر بار انداز ، کارگر اسکله

Manifest :

فهرست محمولات یک کشتی یا یک قطار یا کامیون را می‌گویند که بیشتر از یک بارنامه دارند. می‌توان آن را فهرست کل کالا خواند که حاوی ریز کلیه بارنامه‌های مربوط به محموله است. این فهرست کل، زمانی عرضه می‌شود که محموله تجارتی به گمرک مقصد می‌رسد.

Markings :

نمادها، حروف و ارقام، روی بسته بندی جهت شناسایی کالا برای حمل و نقل بین المللی هستند.

Minimum Charge :

کم‌ترین هزینه‌ای که می‌توان برای حمل و نقل بین المللی یک کالا با کشتی برآورد گردد.

Negotiable :

بارنامه قابل معامله و انتقال می‌باشد و هر کس آن را داشته باشد مالک کالا برای حمل و نقل بین المللی شناخته می شود.

 :Net weight

(وزن خالص کالا) به این معناست که وزن کالا بدون بسته بندی جهت حمل و نقل بین المللی چه مقدار است. برای مثال اگر ۱۰۰۰ کارتن روغن خریداری کرده اید، فقط وزن روغن داخل بطری ها حساب می‌گردد.

Non-negotiable :

جهت حمل و نقل بین المللی غیرقابل معامله و انتقال به دیگري می‌باشد و معمولاً پشت نویسی شده و تنها یک مالک دارد که نام او ذکر شده است.

Notify party :

این عبارت در قالب بارنامه ‌های دریایی حمل و نقل بین المللی یافت می‌شود و منظور کسی است که باید توسط حمل‌کننده‌ی دریایی از زمان ورود کشتی مطلع شود تا ترتیب دریافت کالا را بدهد. این شخص می‌تواند گیرنده، یا دریافت‌کننده‌ی کالا باشد.

On board B/L :

بارنامه می‌بایست حاوی شرحی از ماهیت و مقدار کالا و همینطور تاریخ  و محل صدور بارنامه و نام فرستنده جهت حمل و نقل بین المللی باشد. بارنامه‌ای که باعنوان "دریافت برای حمل و نقل بین المللی"  (RECEIVED FOR SHIPMENT B/L) صادرشده است باید محل دریافت کالا را ذکر کند و بارنامه ای که حاکی از بارگیری کالا برگشتی است (SHIPPED  ON BOARD  B/L)، می‌بایستی نام و ملیت کشتی و محل و تاریخ بارگیری را نشان دهد.

:On deck

"قرار گرفتن کالا بر روی عرشه کشتی"- کالا جهت حمل و نقل بین المللی بر روی عرشه کشتی قرار گرفته و احتمال آسیب به کالا وجود دارد. البته برخی کالا‌ها مانند آهن آلات الزاماً باید روی عرشه کشتی قرار گیرند. بانک ها از پذیرش و معامله اینگونه بارنامه ها برای حمل و نقل بین المللی امتناع می‌کنند.

Pallet :

یک سازه مسطح جهت حمل و نقل بین المللی است که حین حمل محصولات توسط لیفتراک، جک پالت، لودر جلو و دیگر دستگاه‌های بالابر یا یک جرثقیل در یک ساختار پایدار را پشتیبانی می‌کند.

:Performa invoice

(پیش فاکتور)- زمانی که وارد کننده می‌خواهد نسبت به خرید کالایی اقدام کند، از فروشنده می‌خواهد یک Performa invoice برایش صادر کند. مثلا 3 ماهه، تا  بتواند نسبت به ثبت سفارش، گشایش ال سی و  انجام دیگر امور لازم جهت حمل و نقل بین المللی اقدام نماید. در این سند هر آنچه که در Invoice خواهد آمد ذکر می‌شود و نباید بین Performa Invoice و Invoice  نهایی تفاوت زیادی برای حمل و نقل بین المللی باشد؛ مگر اینکه یکی از طرفین به مفاد قرارداد عمل نکرده باشد. این سند باید روی سربرگ رسمی فروشنده صادر گردد و نام خریدار و فروشنده در آن ذکر شود. نام و تعداد کالا، وزن کالا، قیمت واحد، قیمت کل، HS CODE، شرایط بیمه، شرایط حمل و نقل بین المللی، محل تحویل یا تخلیه، ترم انتخاب شده از اینکوترمز ، همچنین نحوه پرداخت و تسویه حساب نیز مشخص می‌گردد.

Payload :

حداکثر وزن بارگیری در کانتینر

:POL  

بندر بارگیری

:POD

 بندر تخلیه

Reefer :

کانتینر یخچالی

:Seal no

 تمام شرکت‌های کشتیرانی(حمل و نقل بین المللی) و بعضی از صاحبین کالا پس از اینکه تشریفات گمرکی کالا تمام شد و محموله اجازهی بارگیری جهت حمل و نقل بین المللی بر روی وسیله نقلیه را گرفت، یک پلمپ بر روی محل مشخصی از کانتینر الصاق می‌کنند. این عمل باعث خواهد شد که هیچ شخصی نتواند بدون شکستن پلمپ، کانتینر را باز نماید و اگر پلمپ باز شود، شخص تحویل گیرنده خواه انباردار باشد یا شرکت حمل و نقل بین المللی، مسئول خواهد بود. این پلمپ ها فقط با شکستن یا بریدن جدا خواهند شد. قبل از بارگیری کانتینر جهت حمل و نقل بین المللی بر روی کشتی حتما باید تمامی کانتینرها به پلمپ کشتیرانی (حمل و نقل بین المللی) اطلاق شود زیرا باید پلمپ هر کانتینر در بارنامه قید گردد تا صاحبین کالا مطمئن باشند کالایشان بدون دخل و تصرف حمل گردیده است.  البته یک پلمپ هم گمرک خروجی مبدأ به کانتینر می‌زند که در بارنامه قید نمی‌‌گردد.

Storage :

انبار کالا

Stuffing :

بارگیری در کانتینر

Surveyor :

بازرس متخصص در ترمینال حمل و نقل بین المللی / بیمه که کالاهای آسیب دیده را بطور دقیق بررسی و سپس گزارش تهیه می‌نماید.

 :THC

هزینه های ترمینالی برای بارگیری در مبدأ و تخلیه در مقصد که معمولا مبدأ به عهده فروشنده و مقصد به عهده خریدار است، مگر اینکه توافق دیگری شده باشد.

Through B/L :

 بارنامه سراسری: حمل با کامیون، قطار، کشتی

Transshipment bill of landing :

این نوع بارنامه صرفا برای حمل و نقل بین المللی کالا از طریق دریا بوده و کالا از یک کشتی به کشتی دیگر منتقل می‌شود و در آن مبدا و مقصد کالا جهت حمل و نقل بین المللی و هم چنین نقطه انتقال کالا از کشتی اول به کشتی دوم و غیره مشخص می‌شود.

Warehouse :

انبار که در آن کالا جهت حمل و نقل بین المللی، تا زمان ارسال یا بازیابی نگهداری می‌شود.

W/M :

شرکت های کشتیرانی برای حمل و نقل بین المللی کالاهای فله یا از وزن کالا به تن و یا حجم آن به متر مکعب (هر کدام که بیشتر بود ) استفاده می‌کنند. به همین خاطر روبروی نرخ ها عبارت اختصاری w/m  درج شده است. بطور مثال اگر بار مورد نظر با وزن یازده تن، فضایی برابر با هشت متر مکعب را اشغال کند، در این مورد شرکت حمل و نقل بین المللی کشتیرانی وزن را ملاک قرار داده و در نرخ ضرب می‌کند.

R/T :

شرکت های حمل و نقل بین المللی کالاهای که خرده بار (وزن کم یا حجم کم) هستند را به این صورت قیمت دهی میکنند. مثلا اگر بار مورد نظر با حجم 12 و وزن 8 تن هستند را در این مورد بر طبق حجم حساب میشود و در نرخ ضرب می کنند.

 

برای بررسی ابعاد ، ظرفیت و وزن هر کانتینر به صورت مجزا اینجا کلیک کنید.

سهیل گفت:
خیلی مطلب خوبی هستش
ممنون از شما بابت اطلاع رسانی